Francisco Escoda Patrón

Francisco Escoda Patrón (Alacant, 1978), comença els seus estudis musicals a la seua ciutat natal, per a continuar-los a Madrid amb Manuel Carra, a “Sweelinck Conservatorium van Amsterdam” amb Jan Marisse Huizing i a “Schola Cantorum” de París amb Eugen Indjic (deixeble del cèlebre Arthur Rubinstein). Ací obté el Diploma de Virtuosisme “a l’unanimité et félicitations du jurée”, la màxima distinció atorgada per “Schola Cantorum”. La seua formació ha sigut enriquida amb consells de mestres com Leonard Stein, Lazar Berman, Claude Helffer, Hakon Austbo, Alicia de Larrocha o Piotr Paleczny, per citar alguns.

Ha sigut guardonat en nombrosos concursos i festivals de piano: “Manuel de Falla” (Granada), “Marisa Montiel” (Linares), “Gaetano Zinetti” de Verona (Itàlia), “Cidade de Alcobaça” (Portugal), “Ciudad de Albacete”, “José Roca” (València), “Gerardo Diego” (Sòria), “Ciutat de Manresa”, “Primitivo Lázaro” (Huelva), “Pedro Bote” (Badajoz), “Ciutat de Xàtiva”, “Música en Compostela”,” Juventudes Musicales de España” (Premio Bärenreiter dues edicions consecutives), “Holland Music Sessions” (Holanda) o “Chopin Festival of Bergen”, entre altres, acumulant una vintena de guardons com a intèrpret.

Ha oferit nombrosos recitals per Espanya i Europa, a més d’oferir concerts en alguns països llatinoamericans (Mèxic, El Salvador). És de destacar la seua col·laboració amb l’Institut Cervantes, el Centre Cultural Tahar Haddat i el Acropolium de Túnez per a dona a conéixer la música espanyola, així com la seua llorejada aparició al “Chopin Marathon” de Groningen, amb gran èxit de crítica i públic. També els seus concerts en la Chilehaus d’Hamburg (Alemanya), Sala Janacek de Praga (Rep. Txeca), o l’Auditori de Bydgoszcz (Polònia), a més dels principals auditoris del país (Auditori Nacional, Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando de Madrid, Auditori de Lleó, ADDA, Teatre de Rojas de Toledo, Palau de la Música de València, per citar alguns).

A l’àmbit de la Música de Cambra, forma part del Trio Musicalis, que s’ha convertit actualment en un grup de referència nacional, i amb qui recentment ha presentat el disc “Constrasts” (IBS Classical) i prepara la presentació del seu segon disc, amb obres dedicades a l’agrupació; a més a més ha compartit escenari amb figures internacionals com Nobuko Imai (viola) o Arno Bornkamp (saxòfon).

La seua estreta col·laboració amb el gran compositor Luis de Pablo li porta a preparar la seua obra integral per a piano, donant-la a conéixer en importants sales com el Cercle de Belles Arts (Madrid) o la Fundació Juan March (en concert emés en directe per Ràdio Clàssica). Ha realitzat gravacions per a Ràdio Nacional d’Espanya, IBS Classical i “Edicions Albert Moraleda”.

A més de la seua activitat concertística i d’investigació, Francisco Escoda ha exercit la docència des de 2003 com a Professor convidat en el Conservatori Superior de les Illes Balears, Professor en els Conservatoris Superiors d’Alacant i Castelló, Consultor Extern i Professor en el Màster d’Interpretació i Investigació Musical de la Universitat Internacional Valenciana-VIU, premiat amb una “Menció d’Honor” en la 5a edició del Concurs Internacional Teaching With Sakai Innovation Award (TWSIA) celebrat en USA en 2012, en reconeixement a la innovació pedagògica i excel·lència en projectes, i Professor convidat en els Conservatoris de Venècia i Castelfranco (Itàlia), Conservatori de Praga (Rep. Txeca) i Bydgoszcz Academy (Polònia).

En 2012-13 participa en un programa de prevenció de la violència a través d’activitats culturals en El Salvador, pel qual va rebre una distinció a l’Assemblea Legislativa del país pels seus servicis a l’educació musical.

En l’actualitat compagina la seua carrera concertística amb la pedagògica en la Schola Cantorum de París (des de 2016), Universitat Internacional de València (on és Director del Màster en Interpretació i Investigació Musical) i al Centre d’Alt Rendiment de la Fundació “Bellarte” de Brussel·les.